YouTube is met ruim 1 miljard unieke bezoekers per maand aanzienlijk het populairste videoplatform op het internet. De keuze om YouTube te gebruiken als platform voor je (marketing)video’s, lijkt daarom voor de hand liggend. Toch is YouTube niet voor iedere onderneming een interessante optie. Veel ondernemingen kiezen er dan ook voor om hun video’s op Vimeo te plaatsen. Maar wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen deze twee platformen? En welk platform is interessant voor je marketing video’s: Youtube of Vimeo? 

YouTube of Vimeo? 

Welk platform jij kiest, is afhankelijk van jouw content en doelgroep. Ben je van plan om een commerciële videocampagne te lanceren waarbij je de stille hoop hebt dat het viraal gaat? Dan is YouTube (wellicht in combinatie met Facebook, Twitter en andere social media) de beste keuze. Richt je je op een creatieve sector die echt geïnteresseerd en betrokken is bij jouw product of dienst? Dan is Vimeo het juiste platform voor jouw onderneming.

Publiek

Omdat YouTube enorm veel bezoekers heeft, is de kans groot dat jouw doelgroep ertussen zit. Het ‘massale’ van YouTube heeft ook een keerzijde: de betrokkenheid is laag en er is meer ‘ruis’ op dit platform. Vimeo is met 70 miljoen unieke bezoekers per maand een stuk kleinschaliger. Er heerst op dit platform dan ook een sterk community gevoel. Het publiek bestaat vooral uit creatieve niches, zoals filmmakers. Bezoekers tonen dan ook meer betrokkenheid en engagement.

Advertenties

Op YouTube worden bezoekers overspoeld met banners en advertenties voor, na en tijdens de video’s. Op Vimeo worden kijkers niet gestoord door banners of commercials. Vimeo kent namelijk een ander verdienmodel, waardoor er geen irritante reclames in je scherm oppoppen.

Kosten

Aangezien YouTube winst haalt uit advertenties, kan iedereen kosteloos video’s uploaden, bekijken en delen. Aan de andere kant biedt Vimeo diverse account varianten aan, waarvan sommige geld kosten. Een instapmodel, dat veel beperkingen kent, is gratis. Het plaatsen van een salesvideo kost wel geld en daarvoor heb je een ‘business account’ nodig en deze kost 14 euro per maand.

Content

Op YouTube wordt voornamelijk entertainende content geplaatst. Amateuristische video’s en internethypes kom je niet zo snel tegen op Vimeo. Over het algemeen worden er op dit kanaal professionele video’s van hoge kwaliteit geplaatst.

Kwaliteit

Vimeo biedt qua uiterlijk en kwaliteit net wat meer dan YouTube. Je zit niet vast aan een vaste lay-out rondom de video; deze kan namelijk aangepast worden. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om een bedrijfslogo in de video te plaatsen. En als je gebruik maakt van een PRO account wordt de kwaliteit van jouw video net iets beter dan op YouTube. Wel heeft YouTube als voordeel dat je kosteloos en ongelimiteerd HD video’s kunt uploaden.

Bij New Sense Media maken we vooral gebruik van YouTube, om ons portfolio te laten zien. Welk platform gebruik jij?