Iedere week verheug ik mij weer op Viral Friday: een wekelijks rubriek op Marketingfacts.nl waarin de beste viral video’s worden uitgelicht. Het gaat niet om kattenfilmpjes of pranks, maar om sterke branded video’s die opgepikt zijn door de massa. Je zou misschien denken dat viral video’s niet te sturen zijn: het publiek pakt het op óf niet. Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen, maar het is opvallend dat de meeste branded video’s die viraal gaan een aantal dingen met elkaar gemeen hebben. Ik heb de drie belangrijkste overeenkomsten voor jou op een rijtje gezet.

1. KISS-principe

Hanteer het KISS-principe: keep it short and simple.

Short

De maximum lengte van een succesvolle video is ca. 3 minuten. Dit is een standaard regel binnen de video-industrie. Kijkers haken af als een video te lang duurt. Maar let op: een te korte video zal óók tot een negatief resultaat leiden. Om een emotie goed over te kunnen brengen, moet een video wel langer zijn dan 30 seconden.

Simple

Wanneer een video viraal gaat, wordt het gedeeld door de massa. Om kans te maken op viraal succes, moet de video een grote groep mensen aanspreken. Ongeacht hun leeftijd, beroep of opleidingsniveau. Houd je boodschap daarom eenvoudig en toegankelijk.

2. Wek emoties op

Succesvolle video’s roepen vaak heftige emoties op, welke positief of negatief kunnen zijn. Bij branded video’s wordt er vaak gebruik gemaakt van positieve emoties. De video’s zijn grappig, amuserend of juist hartverwarmend. Vooral rond de feestdagen doen hartverwarmende video’s het natuurlijk goed. Video’s gaan het snelst viraal bij de emotie ‘verbazing’. Video’s met een verrassingseffect, en dus een enorme climax die blijft hangen, worden veel gedeeld.

3. Storytelling 

Merken die viraal gaan met hun video’s, gebruiken in principe allemaal hetzelfde trucje: niet het product of dienst centraal stellen in de video, maar de kernwaarden. Neem bijvoorbeeld Apple. Het merk gaat regelmatig viraal met video’s die het merk laden, zonder dat de focus ligt op de producten. De focus ligt op hun boodschap! Het merklogo kun je dan ook het best pas aan het eind van de video plaatsen, zodat mensen zich volledig kunnen focussen op het verhaal. Wanneer de video start met een merklogo, is de kans groot dat mensen onmiddellijk afhaken.

Bakkie doen? 

Zomaar een ‘leuk’ filmpje het wijde web op slingeren, zal waarschijnlijk niet veel opleveren. Wil je ook viraal gaan met video? Dan is het verstandig om een doordachte strategie te ontwikkelen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer randvoorwaarden, denk aan kwalitatief beeld en bijpassende muziek. Wil je eens brainstormen over de mogelijkheden voor je bedrijf? Kom dan een bakkie doen!