Bij het maken van video komen een hoop regels en wetten kijken: privacyregels, portretrecht, muziekrecht.. Maar wat houdt dit precies in? En waar moet je rekening mee houden bij het produceren van een video? Wij hebben de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet!

Waar mag je filmen?

Op openbare wegen en in openbare ruimtes mag je opnames maken, dit valt namelijk onder de vrijheid van informatiegaring. Dit geldt ook voor groepen en individuen die zich in deze omgeving begeven; je mag hen zonder toestemming filmen. Echter, er zijn kanttekeningen! Het bovenstaande geldt alleen als je een camera vasthoudt. Wanneer er een vaste camera aangebracht wordt op straat, moeten mensen ingelicht worden. Daarbij komt er ook nog portretrecht om de hoek kijken, maar daar komen we later op terug!

De regels voor filmen in besloten ruimtes zijn veel strenger. In niet openbare ruimtes verkeren mensen in de veronderstelling dat ze privacy hebben, waardoor het recht van privacy zwaarder weegt. Vraag dus altijd toestemming aan de eigenaar van de besloten ruimte! Houd er rekening mee dat je bij toestemming soms wel te maken krijgt met regels en uitzonderingen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de eigenaar niet wil dat het personeel, de klanten of bepaalde ruimtes gefilmd worden.

Portretrecht, wat betekent dat?

Hoewel je groepen en individuen in het openbaar gewoon mag filmen, kunnen zij zich altijd beroepen op het portretrecht. Wanneer de persoon herkenbaar in beeld is gebracht, kan hij of zij bezwaar maken tegen publicatie. Er moet dan wel een geldige reden voor zijn. Ook wel ‘redelijk belang’ genoemd. Hieronder valt meestal privacy en financieel belang. Denk bijvoorbeeld aan imago schade (persoon staat voor schut of het beeld wordt uit de context getrokken) of commercieel belang (de beelden van de persoon worden gebruikt voor een video advertentie).

Welke muziek mag je gebruiken?

Wanneer je de video gaat monteren, kan je niet zomaar de muziek van anderen gebruiken. Wanneer je dit doet zonder toestemming te vragen, kunnen rechthebbenden copyclaims indienen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je video verwijdert wordt. Bovendien kan het leiden tot rechtszaken en boetes.

Kun je dan helemaal geen muziek onder je video plaatsen? Jawel, er zijn alternatieven!

AudioSwap

Zo biedt YouTube AudioSwap, een muziek bibliotheek die je vrij kunt gebruiken. YouTube heeft al overeenkomsten met de auteursrechtenorganisaties en platenmaatschappijen afgesloten, zodat jij de muziek gewoon onder je video kunt plaatsen. Een nadeel: bij je video wordt een bestelbutton geplaatst, zodat men het nummer direct kan kopen via iTunes.

Royalty free music

Royalty free music wordt aangeboden door verschillende online muziekbibliotheken. Bij lidmaatschap kun je gebruikslicenties voor diverse nummers kopen. 

Creative commons

Bij creative commons geeft de rechthebbende gebruikers om zijn werk te verspreiden, te delen en aan te passen. De rechten liggen wél nog bij de maker. De originele bron moet dan ook genoemd worden.

Wil je er nou zeker van zijn dat alles vlekkeloos volgens de regels verloopt? Kom dan eens een bakkie doen bij New Sense Media en wellicht kunnen wij jouw videoproductie uit handen nemen!

 Disclaimer: Wij zijn natuurlijk geen juristen, maar door onze ervaring en expertise hebben wij een duidelijk beeld van wat wel én niet mag. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel.