Videomarketing is hot. Het kan eigenlijk niet langer meer ontbreken binnen de content marketingstrategie van bedrijven en organisaties. Maar voordat je ermee aan de slag gaat, deel ik de vijf belangrijkste videomarketing trends van 2017. Here we go! 

How to video’s

Do it yourself en how-to video’s worden steeds vaker ingezet als marketingtool. Voorgaande jaren werd dit veel voornamelijk gedaan door influencers, maar in 2017 passen steeds meer bedrijven dit toe voor hun eigen organisatie. De ‘how to video’s’ zijn gemakkelijk te creëren, vaak wordt het gefilmd vanuit één camerastandpunt. In de montage kun je de video vertragen/versnellen, tekst/plaatjes toevoegen. Het is van belang dat de ‘how to video’s’ gericht zijn op het inspireren van de doelgroep, de video biedt een oplossing voor de consument. Het zal wellicht niet meteen in de verkoopcijfers te zien zijn, maar je creëert waardevolle content die er voor zorgt dat de doelgroep zich aan het merk bindt.

Behind the scenes video’s

De zogenoemde ‘behind the scenes’-video kennen we allemaal. Bedrijven delen unieke en speciale verhalen over hun merk. Als consument zie je beelden die je normaal gesproken niet ziet.  Soms worden er in deze video’s ook tips gegeven voor de groei van jouw eigen bedrijf. Vergeet niet: realiteit boven kwaliteit. De consument  is vandaag de dag niet meer gevoelig voor ‘het perfecte plaatje’. Onthoud: ‘keep it real’.

Facebook live video’s

Eén van de belangrijkste videomarketing trends van dit moment: live videos. Facebook Live werd gelanceerd in 2016, kort daarna starte Instagram met Live Stories. Nu zie je dat de behoefte naar in-the-moment content steeds meer groeit. Mensen gaan dit jaar meer video’s uploaden, delen en ontdekken via social media. We krijgen hierdoor meer ‘real-time’ beelden te zien. Via Facebook Live kun je zien hoeveel mensen er op dat moment naar je video kijken en je ziet de emojis zweven. Online video wordt interactiever, door middel van vragen of prijsvragen. Zo worden er bijvoorbeeld bij een X aantal kijkers of likes (in een live video) prijzen weg gegeven. Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) voorspelde afgelopen zomer: ‘’Binnen vijf jaar is de meeste content op Facebook video’’.

User generated video

User-generated video is letterlijk een gebruiker-gegenereerde video. De feedback van de consument wordt vertelt in een video. Andere gebruikers kunnen deze video zien. Dit kan op de social media kanalen van het merk, maar ook gewoon op de web-pagina. Het hoeft niet alleen de feedback te zijn over een product, het kunnen ook video’s zijn over nieuwe producten van een merk of om andere gebruikers op de hoogte te brengen van acties.

Het is een feit dat consumenten elkaar eerder vertrouwen. Zo worden de meningen van andere consumenten als nuttig en relevant ervaren. Mocht je als bedrijf er toch voor kiezen om met een influenceer te werken, kijk dan eens naar dit artikel.

 Bewegend beeldmateriaal

Hierboven heb ik de meest voorkomende videomarketing trends benoemd. Nu is er natuurlijk ook nog ander bewegend beeldmateriaal waar we nog niet bij hebben stilgestaan. Een GIF is hier een mooi voorbeeld van. GIF is een acroniem voor Graphics Interchange Format en werd in 1987 geïntroduceerd als een nieuwe manier om een ​​bewegend beeld te presenteren. Het is een bestandformaat, zoals een JPG of PNG. Het bevat geen geluid, maar het kan animatie bevatten. Snelle, korte ‘minivideo’s’ die vaak een grappig tintje bevatten. Er zijn diverse websites te vinden waar je uitgebreid kan zoeken op een bepaald onderwerp naar het gifje dat past op jouw social media kanaal.

Conclusie

‘Keep it real’ is nog altijd het statement waar je aan moet denken bij videomarketing. Video wordt in 2017 nog groter en gaat meer overheersen. Het mag dan ook niet langer ontbreken binnen je contentmarketingstrategie. Wil je eens brainstormen over de mogelijkheden voor je bedrijf? Kom dan een bakkie doen!