Het nieuwe jaar is al even begonnen en dat betekent nieuwe trends! Zo ook op het gebied van online video. Dat video de heilige graal van het internet is, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Volgens Cisco zal in 2019 80 procent(!) van het internetverkeer bestaan uit video. Maar goed, terug naar 2018. Wat staat ons dit jaar te wachten?

Live streaming

Deze trend staat al een tijdje te trappelen om door te breken bij adverteerders: livestreaming. Het was in 2017 al ontdekt door gebruikers, maar in 2018 gaan merken er ook mee aan de slag.

Social media netwerken zoals Instagram, Facebook én YouTube bieden de mogelijkheid om door middel van live video contact te maken met de doelgroep. Niet gek dat deze trend eindelijk gaat doorbreken bij adverteerders, want het heeft vele voordelen. Live gaan zorgt voor transparantie, een intieme connectie met (potentiële) klanten en meer betrokkenheid bij de doelgroep. Wanneer én hoe je het beste live kan gaan als merk, lees je hier.

Vertical Video Syndrome

Jarenlang was (bijna) iedereen het met elkaar eens: verticaal gefilmde video’s waren een ontzettende ‘no go’. Het was zo impopulair, dat het zelfs een term kreeg: Vertical Video Syndrome. Deze irritatie heeft alles te maken met de zwarte kaders die verschijnen wanneer een verticaal gefilmde video, horizontaal wordt afgespeeld. Bijvoorbeeld via een desktop, televisie of bepaalde videoplatformen. Met de komst van evolutionaire netwerken, zoals Snapchat en Instagram, worden verticaal gefilmde video’s steeds vaker geaccepteerd. Verticale video’s zijn nu inmiddels zo de standaard geworden, dat andere netwerken (zoals Facebook en YouTube) er ook voor gezorgd hebben dat deze video’s in de meeste gevallen goed weergegeven worden. Deskundigen voorspellen dan ook dat we op termijn alleen nog maar verticaal filmen met onze smartphones. 

360°-video

Een andere interessante trend die al een tijdje in de lift zit, is de 360°-video. Deze toepassing stelt kijkers in staat om zelf hun perspectief te bepalen tijdens het bekijken van een video. Je kunt het vergelijken met de ervaring van een videogame, met eerste persoonsperpectief. 360°-video’s bieden een spectaculaire ervaring als ze bekeken worden via een VR-bril, maar het kan ook laagdrempeliger. De video’s kunnen namelijk ook gewoon op smartphones of computers afgespeeld worden. Kijkers kunnen swipend of klikkend rondkijken.

Video shopping

Terwijl 360°-video steeds meer toenemen, zien we ook een nieuwe trend ontstaan in deze toepassing, namelijk shoppable video-inhoud. Deze nieuwe trend zorgt ervoor dat videoweergaven omgezet worden in direct response-verkopen. Birchbox en GoPro testen nu al shoppable videolagen, waarin gebruikers via de 360°-video advertentie door kunnen klikken naar de aankooppagina. De kloof tussen video en consumentengedrag wordt hiermee steeds kleiner.

Met welke trend ga jij aan de slag?