Soms vergeet ik wel eens wat voor voorrecht het is… Om een paar keer per week deel uit te maken van het team dat nieuws iedere dag weer brengt. Als regisseur ben je een sleutelfiguur voor wat de kijker daadwerkelijk ziet. Je bent de schakel tussen de redactie en de techniek. Maar wanneer ik bij RTL binnenstap, voelt het lang niet altijd meer als bijzonder, eerder normale routine.

Ik loop de redactie op, pak een kop koffie, klets wat bij met collega’s, check welke onderwerpen er vandaag in de uitzending komen, ga in de regieruimte kijken of alle techniek goed werkt, dat alles goed is gecodeerd en tot slot zorg ik dat de studio hier volledig op wordt aangepast zodat de uitzending vlekkeloos verloopt voor de kijker.

Vol adrenaline

Je zou je bijna afvragen waar de uitdaging in dit vak blijft. Maar over dat antwoord hoef ik dan weer geen seconde na te denken. Mijn passie is namelijk het regisseren van een ‘breaking news’ uitzending! Ondanks dat de aanleiding vaak minder leuk is, is ter plekke live gaan om zulk nieuws te brengen het meest uitdagendste wat er is! Je staat direct op scherp en de adrenaline giert door je lijf…

De kunst van breaking news

Juist het feit dat je je hier niet van te voren op voor kunt bereiden, maakt de drive bij iedereen extra groot om er een goede uitzending van te maken. Een kort overleg, als hier überhaupt tijd voor is, de presentatie gaat snel in de studio staan en de eindredactie verzamelt zich in de regie. Heel Nederland kijkt op je vingers. 5, 4, 3, 2, 1… En LIVE!

Met een beperkt aantal feiten beginnen we aan een breaking news uitzending. Iedere seconde komt er nieuwe informatie binnen. Uiteraard moet dit nieuws allemaal gefilterd worden op waarheid, dit doet de redactie die het vervolgens doorgeeft aan de eindredacteur. Maar de snelheid om de nieuwe feiten te kunnen brengen, is minstens zo belangrijk. In overleg met het team bepaal je als regisseur precies waar we naartoe gaan. De verslaggevers op het ‘plaats delict’, contact met (ervarings)deskundige, enzovoort.

We gaan samen met de kijker op onderzoek uit. Nu is een breaking news uitzending niet per definitie altijd spannend. Zoals van de week, toen maakte wij een extra kort bulletin omdat Schippers met de formatie stopt. Het gevolg: een persconferentie van Edith Schippers, daaraan volgend interviews met de partijleiders en klaar. Dat is wel anders met bijvoorbeeld MH17 ramp of de aanslag op Charlie Hebdo, waar je 2 dagen later live verslag doet van een kaping.

Aan het eind van zo’n uitzending volgt er altijd een enorme ontlading. Het brengen van breaking news vergt iedere vezel van je concentratie, scherpte en communicatie. Wanneer je dan een uitzending uiteindelijk kunt beëindigen met een voldaan gevoel, weet je gewoon dat het goed is. Dan kun je niet anders dan beseffen wat je zojuist hebt neergezet.

Bewust besef

En weet je wat nou zo bijzonder is? Dit werk stopt nooit… Nieuws is oneindig. Er blijft nieuws komen van over de hele wereld, wat wij als team iedere dag weer mogen brengen aan Nederland. Dus soms dwing ik mezelf om even stil te staan… Bewust te beseffen waar ik onderdeel van ben. En keer op keer kom ik dan tot de conclusie dat deze job een enorm voorrecht is!