Televisie op zijn retour. Iedereen heeft het erover. De televisie producenten, de consumenten. Niemand kijkt nog televisie. Maar is dat wel waar? Het antwoord daarop is NEE. Door online streamingdiensten zoals Netflix is het televisiegebruik van voornamelijk jongeren tussen de 13 en 19 wel afgenomen de afgelopen jaren. Stichting KijkOnderzoek meldt dat de gemiddelde Nederlander in 2017 nog steeds 178 minuten televisie kijkt per dag, wat neerkomt op net geen 3 uur. Elk jaar neemt het televisiegebruik per dag met enkele minuten af, maar de televisie wegdenken uit het dagelijks leven is nog lang niet aan de orde.

Cord-cutters

Steeds meer Nederlanders besluiten om geen televisie meer aan te schaffen, de zogeheten cord-cutters. Deze mensen stappen volledig over naar online televisie. Er zijn verschillende redenen om te stoppen met kabel televisie. De een vindt een televisie te dominerend in de huiskamer, de ander is niet langer tevreden met de content die gepresenteerd wordt op tv.

Online televisie

De opkomst van betaalde on demand platforms zoals Netflix is een reden voor de daling in het televisiegebruik. Op Netflix kunnen consumenten content kijken waar en wanneer ze willen. En bovendien hebben ze geen last meer van reclameblokken. Mensen kiezen steeds vaker voor online televisie in plaats van standaard kabel televisie. Online televisie kan gekeken worden waar en wanneer de consument dat zelf wilt en geeft dus meer vrijheid. Hierdoor hoeven de kijkers programma’s niet meer op te nemen en kunnen ze het bijvoorbeeld gewoon op hun telefoon terug kijken.

Leeftijdsgroepen en televisie

Jongeren zijn het minst geïnteresseerd in traditionele televisie. Jongeren hebben genoeg aan hun smartphone die de mogelijkheid biedt tot het kijken van video’s en televisie online. De leeftijdsgroep 65+ is de grootste consument van traditionele televisie met zo’n 280 minuten per dag. Reden hiervoor is dat deze leeftijdsgroep nog niet altijd bekend is met online diensten en daarom eerder voor traditionele televisie gaat.

Televisie niet op zijn retour

Het televisiegebruik in Nederland mag dan wel gedaald zijn de afgelopen jaren, maar toch is de televisie nog lang niet weg te denken uit de meeste huishoudens. Voor veel mensen is televisie kijken een vorm van tijdverdrijf en ontspanning. Bovendien ontwikkelen de televisie producenten mee door steeds meer online te gaan. Hierdoor sluiten ze beter aan bij de jongere doelgroepen die online leven.

Voordelen van televisie

Maar wat zijn nou eigenlijk goede redenen om de televisie aan te zetten? RTL nieuws heeft ze op een rijtje gezet:

  1. Thuiskomen na een lange dag werken, schoenen uit, telefoon op tafel, op de bank ploffen en de televisie aan. Je hoeft niet te zoeken naar iets om te kijken, dus even geen keuzestress. Echt even ontspannen!
  2. Lekker lachen om de reclamespotjes en de mensen op televisie.
  3. Mee jureren bij talentenshows, en schaamteloos je mening kunnen geven over de kandidaten.
  4. De voldoening van het veroveren van de afstandsbediening.
  5. Keihard de goede antwoorden schreeuwen bij het kijken van een quiz op tv.
  6. De troostende gedachten dat jij het toch wel beter hebt getroffen dan de mensen op televisie.

Genoeg redenen dus om lekker die televisie aan te zetten!