B2B-video’s brengen vaak negatieve en saaie associaties met zich mee. Bedrijfsfilms worden omschreven als afgezaagd, saai en langdradig. Niet geheel onterecht, want veel bedrijven houden zich nog vast aan de ouderwetse B2B video: het 8 minuten-durende ‘over ons’ verhaaltje met veel talking heads. Het is misschien gewaagd om wat clichés ‘overboord te gooien’  (om maar even een cliché te gebruiken) maar het zorgt wel voor succes! Ik geef je 6 tips voor een succesvolle B2B video.

1. Eerste 20 seconden 

Bedrijfsfilms starten vaak met een shot van het pand of werkend personeel. Hoewel dit een logische start van de video lijkt, kan het wel wat pakkender. Vooral als je bedenkt dat kijkers na 20 seconde vaak al afhaken. Bedenk daarom een originele binnenkomer. Start met een grappige quote of met een scène die vraagtekens oproept, zodat men wel verder moet kijken om antwoord te krijgen.

2. Humor & zelfspot 

Serieus zijn om serieus genomen te worden: dat lijkt vaak de gouden regel. Toch is dit absoluut niet nodig. Denk hierbij aan de uitspraak ‘people do business with people, not business’. Je klanten zijn natuurlijk ook gewoon mensen die humor kunnen waarderen, toch? Door humor (en misschien zelfs een vleugje zelfspot) toe te voegen, wordt de sympathie onder je klanten en prospects zelfs verhoogt.

3. Talking heads

De CEO komt wellicht aan het woord in de bedrijfsfilm. Vermijd hierbij het standaard ‘over ons’ riedeltje. Mocht dit een onmisbaar element zijn in de film, vul de scene dan aan met een leuke quote van de CEO die de kijker niet verwacht.

4. Tabellen, cijfertjes en grafieken 

Tenzij de video een verfilming is van het jaarverslag kun je tabellen, cijfertjes en grafieken beter achterwege laten.

5. Houd het kort! 

Niemand kijkt vrijwillig een bedrijfsvideo die tien minuten lang duurt. Echt niet. Schrap irrelevante zaken, houd de boodschap simpel en maak de film niet langer dan drie minuten. Of nog beter, maak een reeks korte video’s van ca. 1 minuut die je kunt verspreiden via social media.

6. Invalshoek 

Denk na over een relevante, maar pakkende invalshoek. Bedrijven zijn vaak geneigd om een film vanuit hun oogpunt te maken, met informatie en beelden die zij belangrijk vinden. Maar wat willen (potentiële) klanten weten? Of wat vinden zij interessant om te zien? Houd je dus niet vast aan de standaard ‘over ons’ video. Probeer ruim te denken!

Kortom, B2B bedrijfsvideo’s zijn zeker nog van deze tijd, maar je moet het wel aandurven om het anders te doen dan de rest. Wil je meer tips & advies voor jouw B2B video? Kom dan eens een bakkie doen!