Als ik in de auto zit, en dat zit ik nog wel eens, luister ik altijd muziek via Soundcloud. Knallen met Skrilex of tot rust komen met de klassieke muziek van Ludovico Einaudi. Lekker door zappen bij slechte midi samples, een like geven als ik hem vaker wil horen of wil gebruiken in de edit. Werkt lekker voor mij, Soundcloud.

Muziek is meer dan het sausje eroverheen

Een tik die ik dan heb, is dat ik dan in mijn hoofd al video’s op deze muziek aan het monteren ben. Soms zijn het concrete opdrachten waar ik mee bezig ben, soms zijn het hersenspinsels. Een tip die ik ooit heb gehad van een collega regisseur, is van te voren je muziek bepalen als je opnames gaat maken. Muziek bepaalt het tempo van de shots, de beweging, de sfeer. Muziek is meer dan het sausje eroverheen. Wanneer je een video gaat maken, probeer dan op voorhand te bepalen welk muziekgenre je gaat gebruiken. De muziek laten horen aan de cameraman is winst voor je montage! De shots gaan dansen op de muziek, wat de sfeer bepaald voor het eindresultaat.

Heb ik zelf dan altijd mijn muziek uitgezocht op voorhand? Nee, hoe vaak ik dit ook zeg, het lukt gewoon niet altijd. Wel probeer ik op voorhand met de opdrachtgever te sparren over welke muzieksoort het wordt, zodat de sfeer bepaald is. Volgens mij kent elke editor wel het probleem van zoeken naar de juiste muziek. “Gooi er maar een leuk populair deuntje onder,” zegt de opdrachtgever…..NEE! Het werkt gewoon beter als de muziek past bij de boodschap.

Het mooie is: als je dan de juiste muziek hebt, dan vallen de beelden meestal vanzelf op de juiste plek. De muziek en de snelheid van beelden matchen met elkaar laten. Je werkt naar een climax en dan….. dan komt het kippenvelmoment door de beat, alsof je op een groot dance event staat en de ‘drop’ komt.

Muziek componeren op beeld

Muziek componeren op beeld is ook een optie natuurlijk, iets wat in Hollywood vaak gedaan wordt. Hans Zimmer, een componist die met de grote Hollywood producties al heel wat awards heeft binnengesleept, zorgt ervoor dat je meegezogen wordt in de film. Waanzinnig mooi gemaakt! Het is ook muziek die te beluisteren is zonder de film te kijken.

Wij laten ook muziek componeren op maat. Wanneer wij een vormgevingspakket moeten maken voor een televisieprogramma, benaderen wij meestal Martijn Schimmer. Aan Martijn kunnen we de sfeer uitleggen die het programma moet uitstralen, wie de doelgroep is en dan componeert hij voor ons een passend vormgevingspakket. Ook Martijn heeft al wat prijzen binnen mogen slepen met zijn muziek.

Muziek, het is bepalend voor wat je programma of video moet uitstralen.