Social Media… Je kunt er niet meer mee weg komen om het niet in te zetten. Het medialandschap verandert en social media verandert mee. Je kunt social media vandaag de dag in één adem noemen met: ‘videocontent’. Tot zover niets nieuws, maar toch blijkt het voor veel bedrijven lastig te zijn om een goede contentstrategie te voeren.

Hoe zet je video’s nou eigenlijk effectief in? De mogelijkheden blijven maar groeien, de spanningsboog van de consument daalt en de manier van reclame maken verandert. En met welke doelstellingen? Wil je met je video vooral bereik genereren? Wil je een blijvende impact achterlaten bij de doelgroep? Of juist een aantrekkende werking creëren op je doelgroep? Eigenlijk is hiertussen kiezen onmogelijk…

3H-model

Gelukkig heeft niemand minder dan YouTube, koning van videocontent, het verlossende antwoord. YouTube heeft een eigen model ontwikkeld, het 3H-model. Met dit model kun je gemakkelijk de basis leggen voor de succesvolle inzet van videocontent. Ondanks dat YouTube het model al in 2014 lanceerde, kent maar een kwart van de marketeers het fenomeen en past slechts 2% het daadwerkelijk toe*. Tijd voor actie dus!

Uiteraard is het belangrijk om goed te weten waar je bedrijf/merk voor staat. Wat kan strategisch gezien relevante content zijn voor jullie? Dit is content die matcht bij de interesses van de doelgroep. Over het algemeen geldt dat content waarde krijgt wanneer het inspireert, vermaakt, iets leert of ergens mee helpt. Vanuit hier kun je de content indelen in drie typen, de 3 H’s.

Hero Content

Het doel is hierbij om een zo groot en breed mogelijk publiek te bereiken, awareness creëren. Deze content zet je maar een paar keer per jaar in. Het is díe content waar je écht enthousiast van wordt. Over het algemeen geven bedrijven hier ook net wat meer geld aan uit. Het draait hierbij vooral om het om het gevoel wat men krijgt bij jouw merk. Het ‘superbowl’ moment.
Kanalen: Omdat je een zo groot mogelijk bereik wil hebben, zet je alle online kanalen in. De eigen website, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter. Eventueel als gesponsorde content.
Resultaten: Je meet deze content door middel van brand awarenss, local awareness, reach en ad recall.

Hub Content

Dit is content die terugkerend is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘dilemma op dinsdag’ of ‘throwback thursday’. Hierbij creëer je bij de doelgroep herkenning en plezier in de hoop dat dit terugkerende bezoekers oplevert. Op deze manier ga je bij de consument ‘in het hoofd’ zitten en hoop je dat zij jou kiezen wanneer ze op zoek gaan naar een soortgelijk product/dienst.

Kanalen: De hub content is geschikt voor Facebook, Instagram en YouTube. Het is optie om een serie te maken rondom hetzelfde onderwerp. Je ‘knipt’ dan het verhaal in stukjes.
Resultaten: Je meet deze content door middel van traffic, engagement, app installs, video views of leads.

Hygiene Content

Dit is alle overige content Het is het minst creatieve content, maar daardoor niet minder belangrijk. Het is de content die noodzakelijk is om de doelgroep te informeren. Waar zoekt de doelgroep op? Hoe kan je educatief en/of behulpzaam zijn voor de doelgroep? Het is de content waarbij je 365 dagen per jaar de doelgroep naar je kanalen trekt. Denk hierbij aan specificaties van je product/dienst, tips&trucks, instructiemateriaal of product informatie.

Kanalen: De kracht van YouTube is heel belangrijk voor deze content. Omdat YouTube ook gebruikt wordt als zoekmachine kun je hier ook een nieuwe doelgroep aanboren. Daarnaast komen deze video’s uiteraard terug op de eigen website.
Resultaten: Je meet deze content door middel van conversions, product catalog sales en store visits.

Het 3H-model vormt dus een leidraad om videocontent effectief in te zetten binnen de contentkalender.

*Bron: Reportage Online Video Monitor, 2017