Tegenwoordig zijn special effects niet meer weg te denken in de tv- en filmindustrie. Je komt het werkelijk overal tegen: in blockbusters, YouTube video’s en televisieprogramma’s. Om digitale effecten toe te voegen, is het vaak nodig om gebruik te maken van de chroma-key technologie.

Hoe werkt chroma-key? 

Met de chroma-key technologie kun je personen of objecten filmen en vervolgens de omgeving eenvoudig aanpassen. Dit doe je door een persoon of object voor een blauw of groen doek te filmen. Je moet er wel voor zorgen dat dit zorgvuldig gebeurt, want dat is cruciaal voor het eindresultaat! Vervolgens kun je met verschillende software, zoals Photoshop, Adobe Premiere en Corel Videostudio, de achtergrond transparant maken en het object als het ware uitknippen. Tot slot kun je er van alles achter projecteren: foto’s of bewegend beeld, landschappen of grafische ontwerpen. Noem het maar op!

Tips & Trucs 

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je gebruik gaat maken van chroma-key, zorg er dan voor dat je op de volgende punten let tijdens de opnames:

  • Plaats de persoon of het object minimaal. 2 meter voor de achtergrond. Zo minimaliseer je schaduwen én zorg je ervoor dat er geen groene of blauwe gloed over de persoon of het object zit.
  • Zorg ervoor dat de belichting perfect is. Ook hiermee minimaliseer je schaduwen en kun je de persoon of het object realistisch belichten.
  • De personen mogen geen groene of blauwe kleding dragen. Dit wordt namelijk transparant.
  • Vermijd glimmende objecten; deze reflecteren de achtergrond en worden groen.

Waarom groen en blauw? 

In principe kun je iedere kleur toepassen, maar groen en blauw worden gebruikt omdat deze tinten het minst voorkomen in de huidskleur. Het groene scherm is meestal de eerste keus. Maar als je personen moet fotograferen of filmen met blond haar, dan kan je beter het blauwe scherm gebruiken. Blauw contrasteert namelijk beter met blond haar.

Voorbeelden van chroma-key 

Bij veel Hollywood films wordt er gebruik gemaakt van deze techniek. Denk bijvoorbeeld aan films zoals The Hobbit, The Hunger Games en The Dark Knight Rises. Maar deze techniek wordt niet alleen gebruikt bij ‘on-tape’ opnames. Ook televisieprogramma’s die live uitgezonden worden, maken hier gebruik van. Een heel bekend voorbeeld is het RTL Nieuws. Hierbij werken ze met een decor met geïntegreerde greenscreens. Hierop kunnen ze live foto’s tonen die bij de nieuwsberichten horen.

New Sense Media beschikt ook over een eigen studio met chroma-key. Wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden? Kom dan eens een bakkie doen!